Aivoissasi on 86 miljardia neuronia

Aivoissasi on 86 miljardia neuronia

Kun teet tai ajattelet jotakin asiaa usein, aivoihisi muodostuu vahvoja  synapsiyhteyksiä eli tiedonkäsittely-polkuja.

Ilman aivoja et osaisi ajaa polkupyörällä, et muistaisi yhdenkään kaverisi etunimeä etkä kertoisi vitsejä. Kaikkeen tähän tarvitaan aivojen tiedonkäsittelyprosessia.

Aivot ovat ihmisen tiedonkäsittelyjärjestelmä, joka on yhteydessä moniin muihin ihmiskehon systeemeihin: hermostoon, luustoon, lihaksistoon, verenkiertoon, lisääntymiseen, sisäelimistöön, vastustuskykyyn, ruoansulatukseen ja kehon peitteisiin (iho, hiukset, karvoitus). Aivot säätelevät ruokahaluasi, sisäelimiäsi, tunteitasi ja mielialojasi, keskittymistäsi, unirytmiäsi ja jokaista liikettäsi. Aivosi vaikuttavat kaikkeen, mitä kehossasi ja elämässäsi tapahtuu.  

Tieto kulkee aivoissa neuroniverkossa, joka koostuu noin 86 miljardista hermosolusta eli neuronista.
Se, mitä aivot kokevat paljon, vahvistuu aivoissa.Kun teet tiettyjä juttua usein, esimerkiksi luet paljon kirjoja, pelaat usein tietokoneella tai treenaat tiettyä urheilulajia, neuroniverkkoon muodostuu vahvoja synapsiyhteyksiä eli tiedonkäsittely-polkuja, jotka helpottavat ja nopeuttavat tiedonkäsittelyäsi juuri näissä asioissa.

 

Mitä sinun aivosi kokevat paljon?

Mistä huomaat, että olet nopea tiedonkäsittelijä asioissa, joita teet usein?

 

 Aikuisen aivot painavat 1,3 - 1,5 kiloa ja vastasyntyneet aivot 350 - 400 grammaa. Vauvalla on 100 - 200 miljardia neuronia. Vauvalla on siis enemmän neuroneita kuin aikuisella.

Tarpeettomia neuroneita karsiutuu pois lapsuuden aikana. Turhia yhteyksiä täytyy karsiutua lapsen aivoista, jotta aivot voivat toimia jäsentyneesti. Tätä kutsutaan toiminnalliseksi järjestäytymiseksi.

 

Kun katsot pientä vauvaa, mistä huomaat, että vauvan aivojen toiminta on vielä jäsentymätöntä?

Mistä huomaat, että vauvan aivojen toiminta on alkanut jäsentyä?

 Kun vauva syntyy, hänellä on noin 2 500 synapsiyhteyttä neuronien välillä.  Aivot kehittyvät vauhdilla ensimmäisten elinvuosien aikana ja 2 - 3 vuoden iässä lapsella on jopa 15 000 synapsiyhteyttä. Aikuisella on puolet vähemmän synapsiyhteyksiä kuin kolmevuotiaalla. Tarpeettomia  synapsiyhteyksiä karsiutuu pois iän karttuessa. 

 

Lue myös:

Omia aivoja voi kehittää ja muokata

 

 
Kuvat: Adobe Stock 

AIVOISSA ON 86 MILJARDIA NEURONIA .pdf AIVOISSA ON 86 MILJARDIA NEURONIA