Mitä yhteistä on aivoilla ja tietokoneella?

Mitä yhteistä on aivoilla ja tietokoneella?


Ihmisaivoilla ja tietokoneella on monia samankaltaisia ominaisuuksia.

 

MOLEMMAT TARVITSEVAT LEPOTILAA

Tietokone menee lepotilaan, kun sitä ei käytetä aktiivisesti. Tietokoneen päivitykset tehdään usein yön aikana lepotilassa.

Samoin tapahtuu aivoissa: Kun nukut, aivosi ovat lepotilassa. Unen aikana aivoissa tapahtuu tärkeitä päivityksiä: Aivot käsittelevät päivän aikana kokemiasi ja oppimiasi asioita. Tärkeimmät ja kiinnostavimmat tiedot sekä vahvat tunnekokemukset tallentuvat aivojesi pitkäkestoiseen muistiin.

Jos olet harrastanut päivällä liikuntaa, lihaksesi sekä liikunnalliset taitosi kehittyvät unen aikana. Säännöllinen lepotila ja rentoutuminen ovat aivojen toiminnalle välttämätöntä.

 MOLEMMAT TOIMIVAT ENERGIALLA

Tietokone toimii sähköllä. Ruoka on aivojen energianlähde. Aivot tarvitsevat sopivasti proteiinia, pitkäkestoisia hiilihydraatteja, mineraaleja sekä glukoosia eli rypälesokeria.

Glukoosia saa marjoista, vihanneksista ja hedelmistä. Makeisissa, virvoitusjuomissa ja leivonnaisissa käytetty sokeri on yleensä sakkaroosia, joka imeytyy vereen helposti ja nostaa verensokeria hyvin nopeasti. Liiallinen sakkaroosin käyttö voi tehdä aivot väsyneeksi ja heikentää keskittymiskykyä.

 MOLEMMAT TALLENTAVAT TIETOA

Tiedät varmasti, miten tietoa tallennetaan tietokoneen kovalevylle.  Aivojesi muistijärjestelmä toimii samantapaisesti. Kokemasi ja oppimasi asiat tallentuvat ensin lyhytkestoiseen muistiin, jossa tieto säilyy noin 20 sekuntia. Jos tieto on merkityksellistä tai siihen yhdistyy vahva tunne, se tallentuu pitkäkestoiseen muistiin. 

Tunnekokemuksen voimakkuuden vuoksi muistamme hyvin ne asiat, joihin yhdistyy vahva myönteinen tai kielteinen tunne.

 MOLEMMAT VOIVAT MENNÄ JUMIIN

Oppiminen ja uusien taitojen kehittyminen on tehokkainta, kun menet hieman mukavuusalueesi ulkopuolelle ja haastat itseäsi kokemaan uutta. 

Jos olet liian vaativa itseäsi kohtaan etkä anna aivoille lainkaan vapaa-aikaa, mahdollisuutta lepoon ja rentoon oleskeluun, aivot voivat kuormittua liikaa ja mennä jumiin. Ylikuormittumisen huomaa siitä, ettet kehity ja edisty tavoitteissasi. Tekeminen ei tunnu enää mukavalta ja palkitsevalta, vaan raskaalta ja ahdistavalta. Silloin aivot eivät ole päässeet tarpeeksi rentoutuneeseen lepotilaan, jossa syvin ja tehokkain oppiminen tapahtuu.

 TIETOKONEESSA ON SENSORIT, IHMISESSÄ AISTIT

Älylaitteissa on sensoreita, jotka aistivat kosketusta ja liikettä. Kosketusnäyttö ja hiiri ovat yleisimmät sensoreihin perustuvat laitteet. 

Aivoissa sensorien virkaa toimittavat aistit: näkö-, kuulo-, haju-, tunto- ja makuaisti.

Aistien avulla ihminen hankkii tietoa. Aistit tekevät kaiken aikaa havaintoja ympäristöstä, toisista ihmisistä ja kehon sisäisistä tapahtumista, esimerkiksi kivusta, jännityksestä tai hyvästä olosta. Aistimme havaitsevat ympäristössä ja toisissa ihmisissä erilaisia ääniä, varoitusmerkkejä, ilmeitä, kehonasentoja, äänensävyjä ja tuoksuja. Aistien antama tieto auttaa sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja tunnistamaan uhkatekijät.KUMPIKAAN EI KESTÄ ISKUJA

Kun pudotat tietokoneen lattialle, se voi hajota. Samoin voi käydä aivoille, jos päähän osuu kova isku. 

Hajonneen tietokoneen tilalle voi hankkia uuden, joskin koneelle tallennettuja tietoja ja valokuvia saatetaan menettää lopullisesti. Mutta jos aivosi vahingoittuvat, niitä on vaikea korjata. Aivot ovat niitä harvoja ihmiskehon osia, joiden tilalle ei voi laittaa proteesia.

Pyöräillessä ja jääkiekossa käytetään kypärää, jotta aivot ovat paremmin suojassa. Kenenkään päätä ei saa lyödä, ei täräyttää maahan eikä seinään. Omaa ja toisten ihmisten päätä pitää suojella.

 Tehtävä:

Jos aivot olisivat auto...

 

Lue myös:

6 tapaa huolehtia aivoista

 

 

Kuvat: Adobe Stock

MITÄ YHTEISTÄ ON AIVOILLA JA TIETOKONEELLA_.pdf MITÄ YHTEISTÄ ON AIVOILLA JA TIETOKONEELLA_