Aivojen osat ja niiden tärkeät tehtävät

Aivojen osat ja niiden tärkeät tehtävätAivojen osien tunteminen auttaa ymmärtämään omien aivojen toimintaa.

Näistä osista aivot rakentuvat:Etuotsalohko on aivojen kontrollikeskus. Se vastaa toiminnanohjauksesta:

  • ennakoinnista,
  • harkinnasta,
  • suunnittelusta,
  • moraalisista päätöksistä,
  • kielellisistä taidoista,
  • päättelystä,
  • kaikesta ajattelusta.

 

Etuotsalohko kehittyy vahvasti murrosiän aikana. Ajattelu kehittyy aikuismaisemmaksi etuotsalohkon kehittyminen myötä. Rakennustyö jatkuu noin 25 -28 vuoden ikään saakka. 

 Limbinen alue on aivojen tunnekeskus. Se vastaa tunteiden käsittelystä ja motivaatiosta. 

Limbinen alue reagoi tilanteisiin nopeammin kuin etuotsalohko: Tunne herää ensin, järjenkäyttö eli etuotsalohkon toiminta reagoi hitaammin perässä. 

On tärkeää tiedostaa, miksi tunteen vallassa ei kannata heti toimia. Keskity hengittämään ja odota, että järkiaivot ehtivät mukaan tiedonkäsittelyprosessiin. ​

 Mantelitumakkeilla on kaksi keskeistä tehtävää:

Niihin tallentuu muistoja, joihin liittyy voimakas tunnelataus, erimerkiksi pelko, jännitys tai ahdistus. 

Jos tilanteet (esimerkiksi riidat tai tehtävien laiminlyönti) toistuvat arjessa samankaltaisesti, mantelitumakkeet saattavat reagoida salamannopeasti vanhan tunnemuiston perusteella. Näin syntyy ylireagointia. 

Mantelitumakkeiden toinen tärkeä tehtävä on uhkaavien tilanteiden ja ihmisten tunnistaminen kehonkielen antamien vihjeiden perusteella.

On tutkittu, että ihmiset joilla on suuret mantelitumakkeet, ovat erityisen taitavia arvioimaan toisten ihmisten turvallisuutta ja luotettavuutta ilmeiden, eleiden ja asentojen perusteella.Aivokurkiainen on hermoradoista muodostunut "silta", joka yhdistää oikean ja vasemman aivopuoliskon.

Aivokurkiainen mahdollistaa nopean tiedonkäsittelyn aivopuoliskojen välillä. Monet aivotutkijat eivät suosi enää nykyisin kahtiajakoa luovaan oikeaan aivopuoliskoon ja kielellis-loogiseen vasempaan aivopuoliskoon. Aivot ovat paljon monimutkaisempi systeemi ja on vaikea määritellä, missä alueella luovuus tarkalleen ottaen syntyy aivoissa. Kielenkäytöstä vastaavat aivoalueet ovat kuitenkin vasemmassa aivopuoliskossa.

Aiemmin väitettiin, että naisilla on kehittyneempi aivokurkiainen kuin miehillä ja siksi naiset ovat taitavia yhdistämään järjenkäyttöä ja luovuutta sekä mestareita multitaskingissa eli monisuorittamisessa. Tämä neuromyytti kumottiin 2003 julkaistussa tutkimuksessa. ​


Muut tärkeät aivoalueet:

 
 

Lue  myös:

Kolmet aivot yksissä aivoissa

 

Kuvat:
Adobe Stock

Aivojen osat.pdf Aivojen osat