Onko miesten ja naisten aivoissa eroja?

Onko miesten ja naisten aivoissa eroja?


Neurotieteilijät ovat käyttäneet vuosisatoja aivojen sukupuolierojen tutkimiseen. Lopputulos on, että miesten ja naisten aivoissa ei ole havaittavia eroja. 

Neurotieteilijöitä on kiinnostanut jo satojen vuosien ajan miesten ja naisten aivojen eroavaisuudet. Tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että aivoissa ei ole kovinkaan paljon sukupuolieroja. 

Aivojen koko on verrannollinen vartalon kokoon. Koska miehet ovat monesti naisia isokokoisempia, heillä on myös isommat aivot. Aivojen painolla ei ole kuitenkaan vaikutusta älykkyyteen. 

Yhden neuromyytin mukaan naisilla on isompi ja kehittyneempi aivokurkiainen. Aivokurkiainen on hermoratojen muodostama aivojen osa, joka yhdistää oikean ja vasemman aivopuoliskon.  Myöhemmin on kuitenkin todettu MRI-kuvauksissa, että naisten ja miesten aivokurkiaisissa ei ole eroja (Allen et al., 2003).


Ainoa aivojen alue, jossa on löydetty sukupuolieroja, on hypotalamus. Tämä aivojen alue säätelee muun muassa hormonaalista toimintaa, lisääntymistä, kiintymistä, nälkää, janoa, sisäistä kelloa ja vuorokausirytmiä.  

 

Lue myös: 

Aivot ja päihteet

 

 

Kuvat: Adobe Stock

AIVOJEN SUKUPUOLIEROT.pdf AIVOJEN SUKUPUOLIEROT